СПРОЩЕНИЙ ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТА НАДАННЯ НАСЕЛЕННЮ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

ХТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СУБСИДІЇ

Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання, з урахуванням пільг, перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу.

Розмір обов’язкового платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу.

КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ

- одному з членів сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особові рахунки на оплату житлово-комунальних послуг;

- особам, які орендують житло на підставі письмового договору, що додається до заяви (на винаймача житла відкрито особові рахунки зі сплати житлово-комунальних послуг).

ТЕРМІН ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням. Встановлено автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовано необхідність повторного звернення до управління соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).

ДОХОДИ, ЯКІ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ ТА НЕ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ ДО СУКУПНОГО ДОХОДУ СІМЕЙ, ЯКІ ПРЕТЕНДУЮТЬ НА ОДЕРЖАННЯ СУБСИДІЙ

До сукупного доходу для призначення субсидії включаються усі види нарахованих доходів за попередній календарний рік без урахування податку з доходів фізичних осіб. Щоб отримати субсидію, в декларації громадянин вказує тільки вид доходу та найменування організації, де отримує дохід. Управління соціального захисту населення отримуватиме інформацію безпосередньо від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

До сукупного доходу сім'ї не включаються:

- частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

- частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;

- сплачені особою аліменти;

- доходи від розміщення депозитів;

- грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях;

- допомога громадських та благодійних організацій;

- допомога на поховання;

- одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

– заява про призначення житлової субсидії;

– декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

СУБСИДІЯ НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ

Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому прміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) адо автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. грн.;

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗАЯВНИКА ЗА НАДАНІ ВІДОМОСТІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов'язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення.

Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому було надміру перерахована сума субсидії, субсидія припиняється з місяця, в якому виявлено порушення і повертається за вимогою управління соціального захисту населення.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА ОФОРМЛЕННЯМ СУБСИДІЇ

Для оформлення субсидії необхідно звертатися до відділів прийому громадян, які знаходяться за адресами:

№1 – просп. Б.Хмельницького, 87, тел. 42-83-27;

№2 – вул. Леніна, 137, тел. 42-40-60;

№3 – просп. 50-річчя Перемоги, 36/1, тел. 5-37-78;

№4 – вул. Гагаріна, 1, тел. 7-22-22.

Документи також можна відправити по пошті на адресу управління: м. Мелітополь, просп. Б. Хмельницького, буд. 68-А.